در ابتدا ساختار دامنهی سایت را با هم ببینیم:
حال به صورت مختصر ساختار دامنه ی سایت را بررسی می کنیم:
پروتکل HTTP (Hyper Text Transfer Protocol) پروتکلی برای انتقال ابرمتنها میباشد. بر اساس این پروتکل، امکان ایجاد صفحات وب و سایتهای اینترنتی فراهم شده است. حتی ممکن است در انتهای این پروتکل حرف S نیز قرار بگیرد که به معنی برقرای ارتباط امن و رمزنگاری شده (Secure) میباشد. در غیر این صورت تبادل دادهها به صورت رمزنگاری شده نخواهد بود و امکان هک و سوء استفاده از اطلاعات وجود دارد.
www یا world wide web به معنی تارنمای جهانی گسترده است یعنی جایی که همه به هم متصل میشویم.
این بخش همان نام دامنهی شما خواهد بود که بایستی انتخاب نمایید.
این بخش با توجه به تمایل و نوع کسبوکار شما میتواند متفاوت باشد.
در اسلایدهای بعدی در مورد این موارد بیشتر بحث خواهیم کرد.
متداول ترین و قدیمیترین پسوندهای دامنهها یا همان دامنههای سطح بالا (TLD) عبارتند از:
.com (commercial) : مناسب برای شرکت ها و کمپانی های تجاری
.org (organization) : مناسب برای ارگان های و مراکز غیرانتفاعی
.net (Network) : مناسب برای شبکه ها و خدمات اینترنتی
هم چنین از دامنه های ملی میتوان به دامنه .ir اشاره کرد که برای کشور ایران مورد استفاده قرار میگیرد. بعضی از دامنه ها نیز به صورت ترکیبی از دامنه های عمومی و ملی میباشد همانند .ac.ir و یا .net.ir که نمایانگر اطلاعات مخصوص و سازمان ها در کشور ایران میباشد که برای این گونه دامنهها، اطلاعات و مدارک خاصی نیاز است.
پسوندهای دامنه ها به همین مقدار خلاصه نمیشوند و بر اساس دسته بندیهای مختلف در انواع متنوعی ارائه میشوند که در اینجا به همین مقدار بسنده میکنیم.
۵. میتوانید رقبای خود را بررسی نمائید و از نام هایی که آنها استفاده کرده اند الهام بگیرید. در نظر داشته باشید که نباید نامهایی مشابه با نامهای آنها انتخاب کنید چرا که ممکن است این نام ها توسط کسب و کارهای قبلی ثبت شده باشند و سبب بروز مشکلات حقوقی برای سایت شما و در انتها سبب بسته شدن سایت شما گردد.
۶. اگر میخواهید برند خود را محافظت کنید و روی برندینگ سایت خود کار کنید، پیشنهاد میکنیم دامنههایی که مشابه دامنهی شما هستند نیز خریداری نمایید. در این صورت کاربر اگر به اشتباه نیز دامنه ی شما را جستوجو نماید، باز به صفحه سایت شما ارجاع داده خواهد شد و مشتری خود را از دست نخواهید داد. همچنین کسب و کارهای دیگر نیز نخواهند توانست با انتخاب دامنه های مشابه با دامنهی شما فعالیت کنند و از اعتبار شما استفاده نمایند.
۷. یک لیست از کلمات کلیدی منتخب خود به همراه مترادف آنها ایجاد کنید، کلماتی که معنی آنها مشابه کلمهی موردنظر شما هستند را به لیست اضافه نمایید. در انتها با توجه به نکات بالا، بهترین نام را از لیست انتخاب کنید.
۸. برخی دیگر از این نکات را می توانید درآموزش قبلی مطالعه کنید.
برای ثبت دامنه ها میتوانید از نمایندگی های معتبر ثبت دامنه کمک بگیرید، برای مثال نمایندگی هایی همچون پارسپک، ایران هاست، ایرانسرور و … مناسب هستند، شما با ثبت نام در سایت این شرکتها میتوانید نام دامنهی خود را با پسوندهای مختلف جست وجو کنید تا از آزاد بودن آن مطمئن گردید، در صورتیکه دامنه آزاد نباشد بایستی نام دیگری را برای دامنه ی خود بررسی کنید، ممکن است دامنه توسط صاحب آن به فروش برسد، در این موارد میتوانید دامنهی موردنظر را در موتور جستوجو سرچ کنید، اگر دامنه برای فروش گذاشته شده باشد، میتوانید با هماهنگی با صاحب دامنه که شماره تماس خود را گذاشته است، نسبت به خرید دامنه از وی اقدام کنید.
برای دامنه های .ir میتوانید از سایت www.nic.ir استفاده کنید. این سایت مجوز دامنه های ir را صادر میکند. در هر صورت میتوانید از تمامی نمایندگان تحت نظارت ICANN که تنها مرجع اصلی ثبت دامنه های جهان میباشد برای ثبت دامنه های خود استفاده کنید که هر کدام تعرفه ها و شرایط خود را دارند.
دقت داشته باشید که دامنه ها، از یکسال تا ده سال قابلیت رزرو دارند، اگر دامنه ی شما در مدت معلوم، منقضی گردد شما باید نسبت به تمدید آن اقدام نمائید، در غیر این صورت دامنه از دسترس خارج شده و حدود ۳۰ الی ۳۶ روز زمان خواهید داشت تا نسبت به پرداخت آن اقدام کنید، اگر در مدت مشخص دامنه را تمدید نکنید، وارد مرحله بعد یعنی جریمه خواهید شد که حدود ۳۰ روز طول میکشد، در این بازه بایستی علاوه بر هزینه دامنه، جریمه در نظر گرفته شده را نیز پرداخت نمائید. در صورتیکه در این بازه نیز دامنه را تمدید نکنید، پس از گذشت ۵ الی ۷ روز دامنه آزاد خواهد شد و ممکن است توسط شخص دیگری خریداری شود.
هزینه ی ثبت دامنه ی .ir در سایت nic.ir حدود ۱۶۰۰۰ تومان میباشد، در سایت پارس پک نیز این هزینه حدود ۱۲۰۰۰ تومان میباشد، این هزینه ها در نمایندگی های مختلف متفاوت میباشند.
هزینه ثبت دامنه ی .com نیز حدود ۲۵۸.۰۰۰ تومان در سایت پارس پک اعلام شده است. که در نهایت به هزینههای اعلام شده در بالا، مالیات بر ارزش افزوده نیز اضافه میگردد.
برای دامنه های ir. ، در صورتی که قصد داشته باشید دامنه ی خود را به شخص دیگری واگذار نمائید، بایستی وارد پنل کاربری خود در سایت nic.ir شوید و از قسمت دامنه های من، بخش انتقال دامنه، ابتدا قفل انتقال دامنه را باز کرده، و سپس نسبت به تغییر مالکیت دامنه و انتقال آن اقدام کنید. دقت داشته باشید که اگر نمیخواهید دامنه ی خود را انتقال دهید، حتما قفل انتقال دامنه ی خود را در سایت nic.ir فعال کرده باشید.
با توجه به سرویسدهندهای که از آن دامنهی خود را خریداری میکنید، امکانات و پنلهای مختلفی برای مدیریت دامنه در اختیار شما قرار داده میشود، شما میتوانید در پنل سرویسدهندهها نسبت به تمدید دامنه، انتقال دامنه، یا تغییر نیمسرورهای (Name Server) آن اقدام کنید. NS قسمت بنیادی DNS (Domain Name System) میباشند. وبسایتها با استفاده از نیمسرورها امکان استفاده از Domain Name ها را به جای آیپی آدرسها (که به خاطر سپردن آنها دشوار است) میدهند.
برای هر دامنهای که ثبت میکنید، بایستی حداقل ۲ نیمسرور تنظیم کنید. معمولا این نیمسرورها به صورت ns1.servername , ns2.servername میباشند که به جای servername نام سرور مربوطه قرار میگیرد. اولین نیمسرور را نیم سرور اصلی یا primary مینامند و دومین نیم سرور به عنوان نیمسرور بک آپ در نظر گرفته میشود و برای زمانی کاربرد دارد که نیمسرور اصلی در دسترس نباشد.
نکته: به صورت کلی رابطهی بین دامنه و هاست توسط نیمسرورها صورت میگیرد.
اگر هاست اشتراکی خریداری کردهاید، سرویس خدماتدهنده به شما DNS های خود را معرفی خواهد کرد، به طور مثال اگر از پارسپک هاست تهیه کرده باشید، نیم سرور آن به صورت ns1.parspack.co , ns2.parspack.co خواهد بود.
حال پس از دریافت DNS خدماتدهنده، باید به پنل مدیریت دامنهی خود مراجعه کرده و از بخش تغییر نیمسرورها، NS1 و NS2 را مطابق با نیمسرورهای هاست خود تنظیم کنید.
در صورتیکه دامنه و هاست خود را از یک سرویسدهنده تهیه کرده باشید، به طور خودکار مقادیر نیمسرور دامنهی شما توسط سرویسدهنده کامل خواهد شد و نیازی به تغییر دستی آنها نخواهد بود. البته در بعضی موارد این گونه هست.
پس از تغییر نیم سرورهای دامنه، حدود ۱ الی ۷۲ ساعت طول میکشد تا کش سرورهای سرویس دهندهی شما به روزرسانی شود و دامنهی شما به هاست متصل گردد. اگر زمان بیش از این مقدار طول کشید، بایستی با پشتیبانی سرویسدهندهی خود تماس بگیرید.
اگر شما سرور مجازی تهیه کرده باشید، بایستی بیشتر کارهای کانفیگ و تنظیم آن را خودتان انجام دهید. یکی از این موارد، تنطیم DNS های دامنه در ZONE این سرورها میباشد. ما در این بخش، نحوه تنظیم DNS های دامنه را بر روی سرور مجازی به کنترل پنل DirectAdmin توضیح خواهیم داد.
ما فرض میکنیم شما کاربر معمولی سرور هستید، ابتدا بایستی از بخش Domain Setup یک دامنهی جدید برای خود بسازید. با این کار، دایرکت ادمین به صورت خودکار برای شما یک دامنه به همراه تنظیمات اولیه DNS و همچنین دایرکتوری هم نام دامنه در پوشه public_html ایجاد خواهد کرد. سپس شما میتوانید از بخش Account Manager، قسمت DNS Management وارد تنظیمات DNS دامنهی خود شوید. در این بخش بایستی دو رکورد از نوع NS با نامهای ns1.yourdomain , ns2.yourdomain بسازید و در مقدار Value نیز، آدرس آیپی سرور خود را قرار دهید.
نکته: دایرکت ادمین به صورت خوکار آدرس دامنهی شما را در انتهای رکورد اضافه خواهد کرد، پس کافیست به جای نام کامل رکورد، فقط بنویسید ns1 یا ns2 .
در صورتی که نام کامل دامنهی خود را وارد کردید (به جای yourdomain) حتما در انتهای نام رکورد،یک نقطه بگذارید. همانند مقابل: ns1.domain.ir.
در صورتیکه قواعد بالا را رعایت نکنید، رکورد شما به درستی ثبت نخواهد شد.
پس از ثبت رکوردهای NS میتوانید به پنل نمایندگی دامنهی خود مراجعه کرده، و همانطور که قبلا ذکر شد، مقادیر NS ها را با مقادیری که در این بخش ساختید، مقداردهی نمائید. پس از مدتی، دامنه ی شما به سرور مجازی متصل خواهد شد.
نوشتن دیدگاه